czwartek, 17 grudnia 2020

Seromakowiec zebra z żurawiną

 Seromakowiec czyli dwa w jednym, z konfiturą z żurawiny świeżej. Przełamuje ona słodycz ciasta, dzięki czemu nie jest tak słodkie. Polecam na święta :-)

 











 

konfitura żurawinowa:

200 g żurawiny świeżej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki wody


ciasto kruche:

220 g mąki pszennej

2 żółtka

110 g masła zimnego 

2 łyżki zimnej wody

3 łyżki cukru pudru

 

masa makowa:

150 g maku mielonego

1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej

1 żółtko

2 białka

1 łyżka miodu

1 łyżka masła

1/3 szklanki orzechów włoskich

2 łyżki rodzynek

2 łyżki żurawiny suszonej

150 ml mleka

2 łyżki cukru trzcinowego

 

masa serowa:

250g serka mascarpone

2 jajka

1 łyżka cukru waniliowego

1/2 opakowania budyniu waniliowego

150 g sera śmietankowego

1/2 szklanki cukru pudru

 

Ciasto kruche:


Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło pokrojone, wodę zimną,cukier, żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na godzinę, można dłużej. Szykuje formę wysoką o średnicy 21 cm.

Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Do formy przekładam ciasto, zrywając papier,formuję boki wysokie z ciasta. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i piekę 20 minut aż się zrumieni.

Konfitura żurawinowa:

Żurawinę, wodę, cukier przekładam do rondelka i smażę aż żurawina będzie miękka i zgęstnieje.

Masa makowa:

W garnku zagotowuję mleko z masłem, miodem, skórką pomarańczową, cukrem. Wsypuję mak i mieszam, chwilę podsmażam. Rodzynki i żurawinę zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut.Odcedzam i kroję nożem owoce suszone. Dodaję pokrojone orzechy. Jak mak przestygnie wbijam żółtka. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu do masy makowej i mieszam.

Masa serowa:

Do miski przekładam ser mascarpone, ser śmietankowy, cukier, budyń, jajka, cukier waniliowy i mieszam mikserem około minutę aż wszystko się połączy. 

Na podpieczony spód kruchy zimny wykładam konfiturę żurawinową, i na przemiennie dwie łyżki masy serowej,na nią dwie łyżki masy makowej, i znowu masa serowa, makowa. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni termoobieg, wstawiam blaszkę obniżam do temp 180 stopni i piekę 15 minut. Potem zmniejszam na 150 stopni i piekę jeszcze około 50-60 minut. Masa ma być ścięta. Po wyłączeniu piekarnika uchylam drzwiczki i zostawiam do ostudzenia. Zimny wstawiam do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz