sobota, 5 grudnia 2020

Gruszki nadziewane owsianką z żurawiną


Jesienny deser dla dzieci bez cukru, dosładzany miodem, z dodatkiem zdrowych płatków owsianych i orzechów.  Korzenne gruszki podałam z pyszną żelką żurawinową. Żurawina ma moc witamin i właściwości. W tej chwili jest łatwo dostępna do kupienia.

 


 
 
 
 
 






 

 


 

Składniki:

3 gruszki

4 łyżki płatków owsianych

1/3 łyżeczki cynamonu

3 łyżki miodu 

1 łyżka płatków migdałowych

2 łyżki orzechów włoskich posiekane

50 ml soku jabłkowego bez cukru

1 łyżka soku z cytryny


żelka żurawinowa korzenna:

1 szklanka żurawiny świeżej

szczypta cynamonu

2 gwiazdki anyżu

2 łyżki miodu 

150 ml soku jabłkowego bez cukru

 

Gruszki myję dokładnie i kroję na pół wzdłuż. Wydrążam środek. Gruszki skrapiam sokiem z cytryny. Wydrążone środki kroję w kostkę. Dodaję do nich płatki, sok z jabłek, miód, cynamon, orzechy i płatki migdałowe. Mieszam całość. Nadziewam każdą połówkę gruszek płatkami. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni. Gruszki układam w naczyniu do zapiekania. Gruszki piekę około 40 minut. W trakcie pieczenia jeżeli płatki zaczną się za bardzo spiekać nakrywam je folią aluminiową.

Żelka:

Żurawinę myję, przekładam do garnka, wlewam sok,dodaję cynamon,gwiazdki anyżu, miód. Na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina zrobi się miękka i zrobi się gęsty sos. Gruszki podaję z żelką.

 


1 komentarz: