czwartek, 31 grudnia 2020

Dakłas

 Jedno z ciast z serii grzechu warte. Uważam że warto zgrzeszyć odrobinę dla kawałka dakłasa żeby znaleźć się w niebie. Jest to słodkie ciasto a nawet rzekłabym bardzo słodkie, ale kusi od pierwszego kawałka. Orzechy i figi idealnie zatapiają się w strukturze bezy.

 








 

Beza:

6 jajek wielkość L

150 g cukru trzcinowego

150 g cukru białego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu winnego


Krem mleczny:

250 g serka mascarpone

350 ml śmietany kremówki 30 %

220 krem mleczny z solą morską

1 garść orzechów włoskich

6 daktyli suszonych

Dekoracja:

kakao, orzechy włoskie, daktyle 

Beza:

Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję łyżkę cukru i ubijam do rozpuszczenia go, kolejna łyżka cukru i dalej ubijam. Cukier musi dobrze się rozpuścić, piana będzie błyszcząca i sztywna. Dodaję ocet, mąkę i mieszam jeszcze mikserem. Na papierze do pieczenia rysuję dwa koła o średnicy 18 cm. Układam na blaszce do pieczenia. Połowę bezy wykładam na jedno koło.Resztę bezy na drugie koło. Piekarnik termoobieg nagrzewam do 140 stopni. Wstawiam blaszkę i piekę 20 minut. Zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze godzinę.Po wyłączeniu piekarnika otwieram drzwiczki i suszę bezy przy uchylonych. Bezy piekę dzień wcześniej.

 
Krem:

Śmietanę kremówkę i mascarpone przekładam do miski, ubijam mikserem na sztywno.Na końcu dodaję krem mleczny, pokrojone orzechy i daktyle, mieszam. Dwie łyżki kremu mlecznego zostawiam do dekoracji.
Bezę smaruję połową kremu, układam beze drugą, smaruję resztą kremu. Posypuję kakao, dekoruję orzechami,daktylami, polewam kremem mlecznym.



5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest to krem firmy Bonne Maman Krem Mleczny z Solą Morską 220g, nie ma lepszego :-)

      Usuń
  2. Specjalny krem,niestety niczym nie da się go zastąpić.Szukałam w necie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem mleczny uwielbiamy, a dakłas nigdy się nie znudzi :) Pozdrawiamy znad filiżanki kawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. http://sweet-fun.blogspot.com/2014/02/krem-mleczny.html
    tez szukalam tego kremu... ale znalazlam przepis jak zrobic w domu :D i super

    OdpowiedzUsuń