niedziela, 10 listopada 2019

Mini torciki z pigwą i żurawiną

Taka jesienna propozycja torcików do kawy, które zrobimy bardzo szybko. Z pyszną pigwą i żurawiną czyli jesiennymi owocami. Pigwa ma bardzo fajny smak który nie można porównać do niczego innego. Sami spróbujecie i przekonajcie się.



















spód:

1/2 szklanki pokruszonych ciastek kakaowych
1 łyżka masła

 pigwa:

50 dkg pigwy
1/2 galaretki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny

masa śmietanowa:

1 łyżka galaretki cytrynowej
200 ml śmietany kremówki

mus żurawinowy:

1 szklanka żurawiny świeżej
1 pomarańczo
2 łyżki cukru
pozostała galaretka cytrynowa

dekoracja:

starta czekolada gorzka
mięta
żurawina


Spód:

Masło rozpuszczam dodaję do masy ciasteczkowej i palcami mieszam. Trzy obręcze metalowe wykładam papierem do pieczenia na około. Łatwiej będzie wyjąć torciki. Obręcze układam na desce wyłożonej też papierem. Wykładam na spód masę ciasteczkową i ugniatam palcami.

Mus żurawinowy:

Żurawinę przekładam do garnka, dodaję sok z pomarańczy, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Do gorącej dodaję łyżkę galaretki i mieszam. Zostawiam do ostygnięcia i wykładam na masę ciasteczkową.

Pigwa:

Pigwę obieram, pozbawiam naosion kroję na kawałki małe, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, 100 ml wody i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękka. Na końcu dodaję galaretkę i mieszam. Jak przestygnie układam na żurawinwoym musie. Wstawiam do lodówki.

Masa śmietanowa:

Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w odrobinie wody i dodaję do śmietany,mieszam. Wylewam na pigwę i wstawiam do lodówki. Przed  podaniem wyjmuję z obręczy, dekoruję czekoladą, miętą i żurawiną.

1 komentarz:

  1. Wyglada przepysznie! Ja niestety nie potrafie piec ... na wieksze okazje raczej biore dostawe - torty warszawa na zamowienie :) Mysle, ze jest to tez fajna opcja :D

    OdpowiedzUsuń