wtorek, 5 listopada 2019

Bezglutenowa babka cytrynowa

Pyszna, aromatyczna, do tego pulchna babka kukurydziana. Jeżeli ktoś nie będzie wiedział nie zorientuje się że to babka bezglutenowa. Wyszła tak puszysta że aż sama się zdziwiłam i to na oleju rzepakowym. Zrobicie ją bardzo szybko, i tak samo szybko zniknie.





















100 g mąki kukurydzianej
2 łyżki wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki kurkumy
skórka z jednej cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
90 ml oleju rzepakowego
4 jajka M


Składniki dobrze żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję do łyżce cukru stopniowo, kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Jak pianą będzie lśniąca z cukier rozpuści się dodaję żółtka i mieszam mikserem. Mąkę, proszek przesiewam przez sitko. Dodaję z wiórkami w dwóch partiach i delikatnie mieszam. Dodaję skórkę cytrynową.  Olej podgrzewam  aż będzie gorący. Wlewam jednym strumieniem do ciasta i mieszam krótko mikserem. Foremkę o wymiarach 23 cm na 10 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką bezglutenową. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę 40 minut babkę do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz