sobota, 16 listopada 2019

Pierogi sakiewki z kaszą dorszem i grzybami


Wigilijne pierogi z kaszą perłową, podgrzybkami suszonymi, i dorszem. Polane przesmażona cebulka na maśle. Rozpływają się w ustach bo ciasto jest delikatne. Co roku pierogi są u mnie na Wigilii i nie wyobrażam sobie świąt bez nich.

Pierogi podaję na przepięknym talerzu Grace Ambition










AMBITION GRACE
 











ciasto na pierogi:


30 dkg mąki pszennej 

2 łyżki oleju rzepakowego

1/4 łyżeczki soli

3/4 szklanki gorącej wody


farsz:


1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej

1 garść grzybów suszonych

30 dkg filetu z dorsza

sól, pieprz

masło klarowane

natka pietruszki

1 cebula


pozostałe:

1 cebula

masło klarowane

pieprz czerwony


Farsz:


Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie do miękkości około 45 minut. Odcedzam i kroję nożem. Cebul kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym.


Kaszę gotuję według instrukcji. Filet z dorsza mielę maszynką do mięsa.

Do miski przekładam kaszę wystudzoną, grzyby, rybę, cebule, dodaję natkę pietruszki posiekaną, sól, pieprz i mieszam.


Ciasto na pierogi:


Do miski przesiewam mąkę, dodaj sól, gorącą wodę i olej. Mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam rękoma. Odstawiam na 30 minut.

Na stolnicy podsypanej mąką wałkuje ciasto. Za pomocą talerzyka o średnicy 14 cm wycinam koła. Z tego przepisu wyszło 13 sakiewek. Na każde koło nakładam łyżkę farszu i sklejam na zakładkę na około. Ściskam palcami i okręcam sakiewkę. W garnku zagotowuje trzy litry wody i do gotującej wkładam sakiewki. Od zagotowania gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Podaję z podsmażoną cebulką na maśle, natką i pieprzem czerwonym.

Święta z dbałością

1 komentarz:

  1. grzyby z dorszem to dość oryginalne połączenie, ale... podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń