wtorek, 21 maja 2019

Kokosowy rabarbarowiec z pianką bezglutenowy


Kokosowo rabarbarowe ciasto z pianką i migdałami. Ciasto jest bezglutenowe i bardzo kruche za sprawą mąki kokosowej. W smaku czujemy kokos i pyszny rabarbar. Podobne ciasto robiła kiedyś moja mama, z tym że zamiast mąki koksowej dodawała zwykłą pszenną. A zamiast pianki robiła bezę. Jest to moja propozycja kolejna na dzień mamy.

















Manufaktura Wielkopolska organizator konkursu udziela rabat 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10 . Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.


ciasto kokosowe:

2 szklanki mąki kokosowej
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru trzcinowego
200 g masła


warstwa rabarbarowa:

1 kg rabarbaru
20 dkg wiśni mrożonych
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml wody

pianka:

5 białek
1 szklanka cukru
2 kisiele żurawinowe
125 ml oleju rzepakowego

50 g płatków migdałowych

Ciasto kokosowe:

Do miski wsypuje mąkę, dodaję żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, i masło zimne pokrojone. Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma. Wstawiam na godzinę do zamrażalki.
Po tym czasie blaszkę o wymiarach 24x24 wykładam papierem do pieczenia dno. Na tarce jarzynowej ścieram 2/3 ciasta. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i podpiekam aż się zrumieni około 15 minut.

Warstwa rabarbarowa:

Rabarbar myję, kroję na kawałki 2 cm, przekładam do garnka. Dodaję cukier, wiśnie, kilka łyżek wody i chwilę podsmażam aż zrobi się miękki ale będzie jeszcze w całości. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 100 ml wody i dodaję do gotującego się rabarbaru. Cały czas mieszam. Jak zgęstnieje odstawiam do przestygnięcia.
Rabarbar wykładam na zimne ciasto podpieczone.

Pianka:

Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, i kolejna łyżka cukru tak stopniowo. Jak piana jest lśniąca a cukier się rozpuści, dodaję kisiele i mieszam mikserem. Na końcu wlewam stopniowo olej i cały czas mieszam. Piane wykładam na rabarbar, ścieram pozostałe ciasto. Wierzch posypuję płatkami migdałowymi. 
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 35-40 minut.

Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta ! Pięknie się prezentuje :)
    W wolnej chwili zapraszam też do siebie :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń