wtorek, 28 maja 2019

Wyzwanie 5 porcji warzyw i owoców



„Podejmij #wyzwanie5porcji” akcja  organizowana jest w ramach programu informacyjno-edukacyjnego „5 porcji warzyw, owoców lub soku. 30 maja obchodzimy Światowy Dzień Soku. Proponuję uczcić to święto szklanką zdrowego soku.

Podstawą naszej diety zbilansowanej jest spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców co dziennie, a jedną z porcji może być szklanka soku 200 ml. Jest to bardzo ważne w naszym jadłospisie ponieważ warzywa i owoce dostarczają nam cennym witamin, minerałów. Już od najmłodszych lat powinniśmy edukować dzieci i młodzież jakie to ważne dla naszego zdrowia. To co wypracujemy od wczesnych lat, nawyki zdrowego odżywiania zaprocentuje w przyszłości.
Chciałam Wam przedstawić kilka propozycji mojego menu z którego możecie skorzystać a w którym jest mnóstwo warzyw i owoców.





#WYZWANIE5PORCJI


Pierwsze śniadanie z płatkami jaglanymi i owocami

Najważniejszy posiłek dnia nie może obyć się bez zdrowych owoców. Z płatkami dostarczy nam dużo energii i witamin.




1/2 szklanki płatków jaglanych
250 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka nasion chia
1 morela
1 kiwi
10 malin
10 borówek
1 łyżeczka nasion sezamu, słonecznika






Do garnka wlewam mleko, dodaję płatki jaglane, chia i gotuję aż zrobią się miękkie około 2 minuty. przekładam do słoiczka, dodaję kiwi, maliny, borówki, morele. Posypuję nasionami.


Jedną porcje warzyw i owoców może stanowić szklanka soku 200 ml dostępnego w sklepie. Moja propozycja to sok z czarnej porzeczki.







Tort chlebowy

Propozycja na drugie śniadanie tym razem z warzywami i zdrowym chlebem.





12 kromek chleba żytniego chrupkiego
250 g serka śmietankowego puszystego
1 słoiczek suszonych pomidorów domowych
3 ogórki kiszone
8 oliwek czarnych
8 oliwek zielonych
1 ogórek zielony
6 pomidorków koktajlowych
szczypior, natka pietruszki
1 garstka kiełków rzodkiewki
sól, pieprz
1 łyżeczka chrzanu


125 g serka miksuje blenderem z czterema pomidorami suszonymi, doprawiam sola, pieprzem. Do drugiego 125 g serka dodaję chrzan i doprawiam. 
Trzy kromki chleba układam koło siebie i smaruję je połową serka pomidorowego. Układam kolejną warstwę chleba, smaruję połową serka chrzanowego,układam plastry ogórka kiszonego i cienko smaruję serkiem chrzanowym. Kolejna warstwa chleba,serek pomidorowy, pomidory suszone. I ostatnia warstwa chleba którą smaruję resztą serka chrzanowego, boki też smaruję cienko. Boki tortu obkładam plastrami ogórka zielonego. Dekoruję oliwkami, pomidorami, kiełkami, szczypiorem.


Przepis na zupę botwinkową z kalafiorem wegańska

Propozycja na zdrowy obiad sezonowy z warzywami




składniki:

1 pęczek botwiny
1/4 kalafiora
1 marchewka
sól, pieprz, cukier
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka sosu balsamicznego
125 ml zakwasu z buraków
1/2 pęczka koperku
125 ml mleczka kokosowego
100 g makaronu  drobnego

Buraki z botwiny obieram i ścieram na tace. Grube łodyżki kroję na kawałki, a liście kroję osobno drobno. Marchewkę w plastry, kalafior dzielę na małe różyczki. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję buraczki starte, gałązki botwiny, marchewkę, cukier, sól i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję różyczki kalafiora, liście botwiny, wlewam ocet winny, i gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu wlewam zakwas z buraków, mleczko kokosowe, dodaję sos balsamiczny, pieprz. Zupy już gotuję bo straci kolor. Makaron gotuję według instrukcji. Zupę podaję z makaronem, koperkiem, mleczkiem.

Sałatka sezonowa z kwiatami czarnego bzu




1 doniczka sałaty trzy kolory
5 szparag zielonych
15 malin
10 oliwek czarnych
1 cebula czerwona
5 dkg sera blu 
3 morele
kwiatki czarnego bzu
1 łyżka sosu balsamico




Szparagi kroję na kawałki. W garnku zagotowuję litr wody wrzucam szparagi bez główek i gotuję 3 minuty. Dodaję główki szparag i zostawiam 5 minut we wrzącej wodzie i nie gotuję już.
Sałatę strzępie na talerzu, układa, maliny, cebulę pokrojoną w piórka, morele. Dokładam oliwki czarne, ser blu pokrojony, polewam balsamico.

Smacznego i zachęcam do spożywania 5 porcji warzyw i owoców co dziennie :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz