sobota, 4 maja 2019

Szczawiowy krem z ziemniakami

Szybka z zarazem prosta zupa szczawiowa którą zrobimy w 20 minut. Do zupy oprócz szczawiu potrzebujmy ziemniaki  i por. Tak niewiele a jaką dobrą zupę wyczarujemy. Oprócz tego jest mało kaloryczna, syta i zdrowa. Moje dzieciństwo to były zupy szczawiowe w różnym wydaniu.

















3 garście szczawiu
1 cebula
1 por biała część
3 ziemniaki
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
nasiona dyni prażone
1/2  pęczka natki pietruszki
2 jajka
1 łyżka octu
olej rzepakowy


Szczaw myje i siekam nożem. Cebule drobno kroję i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję pokrojoną por z krążki i dalej przesmażam. Na końcu dodaję ziemniaki obrane i pokrojone, wlewam bulion i gotuję 15 minut. Na końcu dodaję szczaw i gotuje jeszcze trzy minuty. Do zupy dodaję sól, pieprz, natkę pokrojoną i miksuję blenderem. 
Do drugiego garnka wlewam litr wody z octem i zagotowuję. Do gotującej wbijam jajka i gotuję około trzy minuty. Wyjmuje łyżką cedzakową. Zupę podaję z jogurtem, pestkami dyni i jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz