sobota, 20 kwietnia 2019

Terrina z żurkiem i jajem


Fajna lekka terrina z jajkiem i żurkiem będzie hitem na świąteczny stole. Szybka, prosta do zrobienia i jaka dobra. Potrawy wielkanocne wcale nie muszą być ciężkie.

Z okazji świąt Wielkanocnych życzę wszystkim radości, spokoju, smacznego jajka, bogatego zajączka i mokrego dyngusa.















1 opakowanie żurku zupa w proszku
500 ml wody zimnej
200 g śmietany ukwaszonej 18 %
3 jajka
8 plastrów szynki wiejskiej
5 dkg szynki w kawału wiejskiej
1 marchewka gotowana
natka pietruszki
4 łyżeczki żelatyny
kiełki rzodkiewki

Jajka gotuję na twardo i obieram. Żurek rozrabiam w zimnej wodzie i wstawiam na gaz aż się zagotuje. Jak zupa przestygnie ale nie całkiem dodaję śmietanę. Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Do żelatyny dodaję trochę zupy i  mieszam, następnie wlewam do reszty zupy.

Foremkę aluminiową o wymiarach 8 x 21 cm wykładam folią spożywczą. Następnie układam plastry szynki tak żeby nachodziły na siebie. Wlewam 1/4 zupy, układam jajka i wstawiam na chwilę do lodówki na 10 minut. Potem dodaję pokrojona marchewkę i szynkę w kostkę, natkę pietruszki, i zalewam resztą zupy. Wierzch terriny obkładam plastrami szynki i wstawiam do lodówki na noc do stężenia. Podaję z kiełkami.

1 komentarz: