środa, 24 kwietnia 2019

Przepiórcze jaja fioletowe w sałatce z łososiem


Lekka jak piórko sałatka z jajkami przepiórczymi marynowanymi w barszczu koncentracie i łososiem. W sałatce znalazły się także pyszne kiełki i moc witamin na talerzu. Wiosenna, świąteczna dla miłośników zdrowej kuchni i nie tylko.











100 g roszponki
1 garść kiełków rzodkiewki
7 jajek przepiórczych
4 pomidorki koktajlowe
10 oliwek zielonych
100 łososia wędzonego
50 g tofu
1 łyżka majonezu
1 kawałek zielonego ogórka
100 ml zakwasu buraczanego
50 ml octu jabłkowego
sos koperkowy
1 łyżeczka parmezanu startego


Jajka gotuję na twardo około 3 minuty. Obieram ze skorupek. Przekładam do słoika, wlewam zakwas buraczany i ocet winny. Odstawiam do lodówki na noc. 
Roszponkę myję, układam na talerzu, dodaję kiełki, jajka odsączam z zalewy i kroję na pół. Dodaję kawałki łososia, tofu pokrojone, plastry ogórka, oliwki zielone, pomidorki pokrojone. Jajka dekoruję majonezem. Sałatkę polewam sosem i posypuję parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz