środa, 17 kwietnia 2019

Polędwica ze szpinakiem i jajecznicą


Szybka rolada z polędwicy z jajecznicą i szpinakiem. Polecam na wiosennym świątecznym stole i nie tylko. Mięso jest bardzo delikatne a nadzienie was zachwyci. Święta kojarzą się z jajkami i wędlinami dlatego polecam połączyć dwa w jednym.
































1 polędwica wieprzowa 40 dkg
50 g liści szpinaku
7 jaj wielkość M
1 papryczka chili
szczypiorek świeży, natka pietruszki
1 garść kiełków
sól, pieprz
papryka czerwona
masło klarowane


Od polędwicy odcinam błonę. Nacinam ją przez środek ale nie do końca, nacinam ją nożem delikatnie w kilku miejscach żeby zrobić większy płat mięsa. Delikatnie ją rozbijam. Posypuje solą, pieprzem, papryką czerwoną i odstawiam na godzinę do lodówki. Na patelni rozpuszczam masło, wbijam jajka, dodaje papryczkę chili pokrojoną i smażę lekko ściętą. Na końcu dodaję sól, pieprz, szczypiorek. Listki szpinaku pozbawiam łodyżek, układam na całej powierzchni mięsa, a na środek układam jajecznicę zimną. Mięso składam w roladę, spinam szpilkami a potem związuję nitką. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam polędwicę z każdej strony. Przekładam ją do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i piekę mięso 45 minut. Po wyjęciu odstawiam na 30 minut, potem zdejmuję nitkę i kroję mięso. Podaję z kiełkami i natką. 

1 komentarz: