poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Barszcz biały z kabanosem i kiełkami

Pyszny barszcz biały, który robiła moja babcia i mama. W wielu domach barszcz jada się z jajkiem na twardo a my lubimy w koszulce. Podaję go także z kiełkami które są zdrowe i ostry ich smak pasuje do zupy. Zamiast kiełbasy dodaję kabanosy bo lubią je także dzieci. Zakwas na barszcz robię sama z mąki pszennej.
















1 marchewka
4 ziemniaki
1 kawałek selera
1 por biała część
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki zakwasu na barszcz biały/ na mące pszennej/
sól, pieprz
1 łyżka majeranku płaska
125 ml śmietany 30 %
50 g kiełek rzodkiewki
3 jajka
100 g kabanosów
100 g boczku wędzonego
100 g szynki wędzonej
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
olej rzepakowy


Warzywa obieram. Cebulę i czosnek drobno kroję. Marchew kroję w talarki a ziemniaki w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Na oleju przesmażam cebule i czosnek, dodaję pokrojony boczek, szynkę i dalej przesmażam. Dodaję seler, por, marchew, ziemniaki i chwile smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuje około 15 minut. Na końcu dodaje pokrojone kabanosy, wlewam zakwas, śmietanę,  dodaję sól, pieprz, majeranek i zagotowuję. 
W osobnym garnku zagotowuje dwa litry wody, z łyżką octu. Wbijam jajka i gotuję około 3 minuty. Zupę podaję z jajkami w koszulce i kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz