piątek, 19 kwietnia 2019

Sałatka z pchali kiełkami i przepiórczym

Wiosenna sałatka z gruzińskimi pchali. Są to pyszne orzechowe kulki z dodatkiem buraków. Sałatkę zrobiłam z jajkami przepiórczymi w koszulce, i kiełkami rzodkiewki. Sałatka wegetariańska, lekka i bardzo zdrowa. 





















gruzińskie pchali:

70 g orzechów włoskich
140 g buraków pieczonych albo gotowanych
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz, papryka czerwona
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki kolendry
szczypta majeranku, tymianku

sałatka:

7 jajek przepiórczych
1 łyżka octu
5 dkg sera feta
50 g szpinaku baby
1 garść kiełków
1 kawałek ogórka zielonego
1/2 papryczki chili żółtej
4 pomidory suszone
10 kulek buraków z zalewy
olej z suszonych pomidorów

Pchali:

Orzechy mielę, buraki ścieram na tarce oczka drobne. Przekładam do miski, dodaje sól, pieprz, ocet winny, majeranek, tymianek, kolendrę ścieram w moździerzu, dodaję olej, natkę pietruszki, paprykę czerwoną. Mieszam i formuję małe kulki.

Sałatka:

Szpinak myję, osuszam, układam na talerzu, dodaję kiełki. Do garnka wlewam wodę, dodaję ocet i zagotowuję. Do gotującej wody wbijam jajka i gotuję dwie minuty. Jajka układam na talerzu, dodaję pomidory pokrojone, pchali, kulki buraków, plastry ogórka, chili pokrojone, ser feta. Sałatkę polewam oliwą z suszonych pomidorów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz