piątek, 12 kwietnia 2019

Sernik krówkowy z migdałami


Pyszny, rozpływający się sernik na spodzie z mielonych migdałów. Zrobiłam go z masa krówkową czyli kajmakiem. Sernik jest aksamitny bo piekłam go w niskiej temperaturze. Na świątecznym stole wielkanocnym będzie jak znalazł. Jajka zrobione z marcepanu.






















































spód sernika:

200 g migdałów
50 g masła

sernik karmelowy:

500 g sera twarogowego półtłustego
375 g serka mascarpone
300 g masy kajmakowej
3 łyżki cukru pudru płaskie
3 jajka wielkość M
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy

masa karmelowa:

125 g mascarpone
250 ml śmietany 30 %
150 g masy kajmakowej

polewa:

1 łyżka pełna masy kajmakowej
1/2 łyżeczki kakao
100 ml śmietany 30 %
1/2 łyżeczki żelatyny

dekoracja:

biała czekolada
jajka marcepanowe
truskawki liofilizowane

Spód sernika:

Migdały zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15 minut. Migdały obieram ze skórki i mielę w misie blendującej. Do migdałów dodaję roztopione masło i mieszam. Spód tortownicy o wymiarach 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuje migdały, ugniatam łyżką. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam formę i piekę 10 minut spód.

Sernik:

Ser mielę dwa razy, przekładam do miski, dodaję mascarpone, jajka, puder, cukier waniliowy, 200 g masy kajmakowej, budyń i mieszam mikserem aż całość dobrze się wymiesza. Nie wrabiam masy za długo. Połowę masy przekładam na zimny spód migdałowy, za pomocą łyżeczki rozlewam 100 g masy kajmakowej i wylewam pozostałą masę sernikową. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 180 stopni i zapiekam sernik 15 minut. Potem zmniejszam na 110 stopni i piekę jeszcze 90 minut. Piekarnik wyłączam, zostawiam uchylone drzwiczki i studzę go w piekarniku. 

Krem kajmakowy:

Śmietanę kremówkę schłodzoną, mascarpone ubijam na sztywno, dodaję masę kajmakową i mieszam. Krem wylewam na zimny sernik i wstawiam do lodówki.

Polewa:

Masę kajmakową, kakao i śmietanę mieszam mikserem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam. Do żelatyny dodaje łyżkę masy, mieszam i wlewam do pozostałej. Sernik wyjmuje z obręczy i wylewam polewę. Dekoruje jajkami marcepanowymi, truskawkami, i czekoladą białą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz