czwartek, 17 stycznia 2019

Krem z papryki i batata zapiekany

Wegetariańska zupa krem z batatem i papryką w roli głównej. Zupa jest lekka, ale zarazem sycąca. Uwielbiam ją jeść z pestkami i dyni które fajnie się rozgryza. Zupa ma lekko wędzony smak za sprawą papryki wędzonej. Bulion warzywny można zrobić wcześniej albo mrozić jak ja to robię i skrócić sobie czas przygotowania.

















2 papryki czerwone
1 batat
1 marchewka
1/3 korzenia selera
1 cebula czosnkowa
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
papryczka chili
0,75 ml bulionu warzywnego
jogurt grecki
4 łyżki pestek dyni uprażonych
natka pietruszki
1/3 łyżeczki papryki wędzonej


Batata, seler obieram i kroję na plastry, papryki kroję na ćwiartki pozbawiam nasion, cebule obraną kroję też na ćwiartki. Warzywa układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, czosnek nie obieram tylko zostawiam w łupinach. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i wstawiam blaszkę. Warzywa piekę około 20-30 minut. To zależy jakie duże kawałki warzyw mamy i czy są miękkie. Po upieczeniu z papryki zdejmuje skórkę bardzo ładnie odchodzi sama, z łupinek czosnku wyciskam miąższ. Warzywa wszystkie przekładam do garnka, wlewam bulion warzywny i miksuje blenderem. Zupę zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem, papryczką chili, wędzoną. Podaję z natką, pestkami dyni, jogurtem i kawałkami papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz