piątek, 4 stycznia 2019

Kapuśniak po węgiersku z grzybami


Pyszny rozgrzewający kapuśniak z papryką, pomidorami i grzybkami. Zupę zrobiłam z boczkiem wędzonym i kabanosami. Szybciej się ugotuje niż na mięsie a jest syta i bardzo dobra. Smakuje mi bardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni.




















2 marchewki
1 kawałek korzenia selera
1 por biała część
1 papryka czerwona
3 ziemniaki
1 cebula
250 g kapusty kiszonej
250 g boczku wędzonego
150 g kabanosów
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
natka pietruszki
1 garść podgrzybków suszonych
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
olej rzepakowy

Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuje aż będą miękkie, około 40 minut. Marchew, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki, paprykę na kawałki. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojony w kostkę boczek i chwile smażę, dodaje pokrojone warzywa, kabanosy i chwilę smażę. Dodaję koncentrat pomidorowy, wlewam półtora litra wody, dodaje paprykę wędzoną, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję pokrojona kapustę kiszoną, grzyby i dalej gotuję z 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz