czwartek, 10 stycznia 2019

Gulasz z wołowiną i dynią


Rozgrzewający i syty gulasz z dynią w roli głównej i wołowiną. Gulasz podaję z kaszą jęczmienną. Można przygotować większą porcję i zabrać do pracy. Bardzo lubię przygotowywać takie jednogarnkowe potrawy, bo gotuje się w zasadzie same. Dynia w tej potrawie zyskuje na smaku bo nie jest mdła dzięki dodatkom innych warzyw i przypraw.

















\










30 dkg wołowiny
1 cebula
50 dkg dyni hokkaido
2 papryki czerwone
4 ogórki korniszony
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz czarny i czerwony
czubrica czerwona
papryka słodka, wędzona
2 łyżki maki pszennej
olej rzepakowy
natka pietruszki
2 łyżki przyprawy w płynie do zup i sosów 

Wołowinę kroję w kostkę, obtaczam w mące. Cebule kroje drobno i przesmażam w głębokim garnku na oleju. Dodaję mięso i dalej smażę około trzy minuty. Dodaję koncentrat i przesmażam. Wlewam 300 ml wody, dodaję przyprawę do zup i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiam solą, pieprzem, paprykami wędzoną i słodką. Paprykę i dynię kroję w kostkę. Dyni nie obieram ze skóry bo jest miękka po ugotowaniu. Pozbawiam dynię pestek. Paprykę dodaje do mięsa i dalej duszę, po 15 minutach dodaje dynię, wlewam jeszcze 200 ml wody i duszę kolejne 15 minut aż dynia będzie miękka. Na końcu dodaje pokrojone ogórki, doprawiam według uznania czubricą, podaję z natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz