poniedziałek, 26 listopada 2018

Wołowina w sosie winno chlebowym


Soczysta wołowina w sosie winnym na chlebie za zakwasie. Do mięsa dodałam śliwki, żurawinę i miechunkę suszoną, owoce które lubię i idealnie pasują do wołowiny.






















40 dkg wołowiny z udźca
1 cebula czerwona
1 szklanka śliwek suszonych
3 łyżki miechunki i żurawiny suszonej
sól, pieprz
2 kromki chleba za zakwasie
1 łyżka sosu balsamico
350 ml wina czerwonego półwytrawne
olej rzepakowy 
pieprz czerwony
natka pietruszki


Wołowinę kroję na plastry około 1 cm grubości i rozbijam, posypuję pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i wkładam plastry wołowiny. Przesmażam z każdej strony, dodaję śliwki, miechunkę i żurawinę, podlewam odrobinę wody i chwile duszę. Wołownie przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebule, do cebuli dodaję wołowinę z owocami, podlewam wodą od czasu do czasu i duszę na wolnym ogniu około godzinę. Wlewam wino redukuję, dodaję chleb miąższ pokruszony, sól, sos balsamico i duszę dalej aż wołowina będzie miękka. Na końcu wyjmuję wołowinę ze śliwkami i częścią żurawiny i miechunki. Resztę sosu miksuję blenderem, przecieram przez sito. Do sosu dodaję mięso, doprawiam. Podaję z kaszą gryczaną albo chlebem. Posypuję natką i pieprzem czerwonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz