środa, 28 listopada 2018

Grzybowa z łazankami


Wigilijna grzybowa z suszonymi grzybami i łazankami. Pyszna zupa na świątecznym stole. Moja rodzina ją uwielbia. Grzyby sami zawsze zbieramy z myślą o świętach. Święta w moim domu są mocno grzybkowe bo je uwielbiamy. Już od dziecka zaszczepione miałam zbieranie i jedzenie grzybów. Uwielbiam zapach ich unoszący się w kuchni w  święta.

















2 garście suszonych grzybów
1 cebula
2 ziemniaki
1 marchewka
1 por biała część
1 kawałek selera
1/3 pietruszki korzenia
sól, pieprz czarny i czerwony
100 g serka topionego
natka pietruszki
masło klarowane
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 łyżka mąki pszennej
100 g makaronu łazanki 


Grzyby moczę przez całą noc, na drugi dzień odlewam wodę, wlewam świeżą do garnka i gotuję do miękkości około godzinę. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam na maśle klarowanym. Ziemniaki, marchew obieram i kroję w kostkę. Seler i pietruszkę obrane ścieram na tarce jarzynowej. Por drobno kroję. Do cebuli przesmażonej dodaję wszystkie warzywa i dalej chwilę smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję liście laurowe, ziele, i pokrojone grzyby, oraz wodę od grzybów. Zupę gotuję około 30 minut. Na końcu serek rozrabiam w kubku w niewielkiej ilości zupy i wlewam do niej. W tym samym kubku rozrabiam w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę, wlewam i zagotowuję. Doprawiam solą, pieprzem, natką. Zupę podaję z ugotowanymi łazankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz