sobota, 10 listopada 2018

Chlebek naan z kurczakiem curry


Kto z was nie lubi kuchni indyjskiej. Pachnie cynamonem, imbirem, kurkuma, kardamon, szafran.  Postanowiłam przygotować fajnego kurczaka w sosie  Curry z czerwoną papryką cebulą i kokosem.  Kurczaka podałam w chlebkach naan które są specjalnością tej kuchni. Chlebki chrupiące, pyszne, a robienie ich to czyta przyjemność.Taka moja propozycja lunch boxu do pracy albo do szkoły.



















składniki na chlebki:

300 g mąki pszennej typ 500
1 jajko wielkość M
sól 1/3 łyżeczki
2 łyżki oleju
2 dkg drożdży
1/4 szklanki mleka
200 g jogurtu greckiego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cukru

Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, letnie mleko i łyżkę maki. Zaczyn mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki,  dodaję jajko, sól, proszek do pieczenia, jogurt, olej i ciasto zarabiam mikserem około pięć minut. Ciasto nie ma być rzadkie, ma być zwarte. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny. Przekładam po tym czasie ciasto na stolnicę zagniatam rękoma, dziele nożem na 6 części. Rękoma rozciągam ciasto na kształt łezki i grubości około 8-10 mm. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, smaruje papier olejem, układam w odstępach chlebki. Pamiętajcie one urosną, mi sześć nie zmieściło się na jednej blaszce. Piekarnik nagrzewam do temp 230 stopni góra dół, wstawiam garnek z wrząca wodą, potem blaszkę. Chlebki piekę z jednej strony około 10 minut, z drugiej około 5 minut

Nadzienie:

1 pierś z kurczaka
350 g sosu pomidorowego indyjskiego
sól, pieprz, papryka wędzona
pomidorki koktajlowe
rukola

Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę, trzy łyżki oleju. Kurczaka smażę na rozgrzanej patelni, pod koniec dodaję sos. Chlebki rozkrawam, i nadziewam rukola, kurczakiem w sosie, pomidorkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz