niedziela, 18 listopada 2018

Dyniowe naleśniki ze śmietaną z puree


Pyszne żółte naleśniki dyniowe z bita śmietaną też dyniową. Wykorzystałam dynię hokkaido która bardzo ładnie barwi. Najlepsza jest pieczona bo nie ma wtedy wody.  Szybkie proste i jakie dobre naleśniki. Dynię można upiec dzień wcześniej.























ciasto:

250 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
100 g mąki pszennej
70 g puree z dyni pieczonej hokkaido
2 łyżki oleju rzepakowego
cynamon

krem dyniowy:

1 opakowanie bita śmietana Winiary
200 ml mleka 3.2 %
1/2 szklanki puree z dyni pieczonej

pozostałe:
2 łyżki owocu granatu
30 g czekolady gorzkiej
kawałek dyni pieczonej

Puree z dyni:

Kawałki dyni hokkaido, układam na blaszce, nie obieram ich ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i dynię zapiekam około 20 minut aż będzie miękka. Potem miksuję blenderem. Skóra dyni hokkaido jest miękka i jadalna.


Ciasto:
Mąkę, jajka, sól, puree z dyni,cynamon, olej, mleko przekładam do wysokiego pojemnika i ciasto miksuję blenderem.

Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Krem:
Do miski wlewam mleko, i stopniowo wsypuje proszek bitej śmietany, cały czas miksując około 5 minut. Odkładam łyżkę śmietany do dekoracji. Do większości śmietany dodaję puree z dyni zimne i mieszam mikserem.
Naleśniki przekładam kremem i składam. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dekoruję nią naleśniki, posypuję pestkami granatu, dodaje kawałki dyni upieczonej, i śmietanę bitą którą odłożyłam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz