czwartek, 15 listopada 2018

Pleciona pizza z parówką


Pizza w innym wydaniu bo pleciona i z parówkami. Bardzo dobra na ciepło i na zimno. Idealna jako przekąska, na kolację, ale można też zabrać ją do pracy. Jest bardzo prosta do zrobienia. Dodatki można dać takie jakie lubicie.

























ciasto na pizze:

300 g mąki pszennej
1 dkg drożdży
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki letniej wody
szczypta cukru

pozostałe:

6 parówek z szynki
1/2 szklanki sosu pomidorowego
10 dkg sera żółtego
15 oliwek zielonych
5 pomidorków koktajlowych
oregano świeże
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
papryka słodka

ciasto na pizze:

Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru , łyżkę mąki i wody tyle żeby zaczyn miał konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję pozostałą letnią wodę, sól i olej. Ciasto wyrabiam mikserem aż będzie elastyczne i  dobrze wyrobione. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto zagniatam na desce. Odrywam 1/3 ciasta i rozwałkowuję go na stolnicy.na prostokąt. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem, smaruję sosem pomidorowym, posypuję startym serem. Odłożony kawałek ciasta rozwałkowuje na prostokąt wielkości tego pierwszego. Nacinam ciasto wzdłuż w sześciu miejscach na paski o szerokości około 2 cm . Nie nacinam od początku i od końca. Przeplatam parówki między paskami ciasta. Przekładam na płat ciasta na blaszce. Posypuje przyprawą do pizzy i papryką.  Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę i piekę około 25 minut. Przed podaniem dekoruję pomidorkami i oliwkami oraz oregano

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz