czwartek, 11 października 2018

Zapiekanka z kukurydzą i kurczakiem


Szybka zapiekanka którą naje się cała rodzina. Wykorzystałam świeże kolby kukurydzy bo są bardzo słodkie, ale można dodać kukurydze z puszki odsączoną. Ryż dochodzi w zapiekance więc nie trzeba go wcześniej gotować. Skraca nam to czas przygotowania. U mnie znikła bardzo szybko, a myślałam że zostanie jeszcze na kolację.





























2 kolby kukurydzy
1/2 papryki czerwonej
1 por biała część
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
papryka wędzona, papryka słodka, papryczka chili
1 łyżeczka oregano
1 pierś z kurczaka
olej rzepakowy
4 łyżki startego sera żółtego
estragon, oregano świeże
500 ml przecieru pomidorowego
500 ml bulionu warzywnego
200 g ryżu risotto


Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, słodką, chili, oregano suszone. Wlewam kilka łyżek oleju, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki.
Na oleju w głębokiej patelni przesmażam cebulę pokrojoną i czosnek, dodaję por pokrojony i dalej smażę. Dodaje paprykę pokrojoną. Kolby kukurydzy obkrawam z nasion i dodaje same nasiona do warzyw, ryż i kurczaka. Chwilę przesmażam, wlewam przecier pomidorowy, bulion, dodaję sól, pieprz. Całość zagotowuję, a potem przelewam do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam na 35 minut. Przed końcem pieczenia dwie minuty posypuje zapiekankę serem żółtym. Zapiekanka starczy dla czterech osób. Przed podaniem posypuję ją posiekanym estragonem i oregano.

3 komentarze: