sobota, 20 października 2018

Pełnoziarniste bułki misie

Bułeczki misie na śniadanie pełnoziarniste. Cześć zrobiłam świnek. Bułeczki będą cieszyć dzieci, do szkoły, przedszkola i nie tylko będą idealne. Śniadanie na wesoło.
















Bułki:

30 dkg mąki pełne ziarno
20 dkg mąki pszennej
2 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego
200 ml wody letniej
1 łyżeczka jogurtu greckiego
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki mleka letniego

Do posmarowania:

1 jajko
1 łyżka mleka

Przepis na bułki misie

Do miski przekładam drożdże, dodaję mleko, cukier, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaje resztę mąki, sól, wodę, jogurt, mleko, olej, jajko i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładam na stolnice podsypaną mąką. Formuje większe kule jako korpus i mniejsze jako głowa misia. Układam na blaszce na papierze. Z małych kulek robię uszy i nogi oraz buźki. Z ziaren pieprzu robię oczy. Misię urosną dlatego układam je w odstępach. Przed pieczeniem smaruje je rozbełtanym jajkiem. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i piekę 20 minut aż się zrumienią.


4 komentarze: