środa, 11 lipca 2018

Wątróbka w sosie wiśniowym


Wątróbka w trochę innym wydaniu, ale jaka dobra. Sos wiśniowy jest pyszny, i z wątróbką idealnie się łączy. Uwielbiam dodawać owoce do potraw mięsnych. Soczyste i kwaskowe wiśnie są idealne do tego.

























30 dkg wątróbki z indyka
1 cebula
sól, pieprz czarny, czerwony
natka, koper,mięta
30 dkg wiśni bez pestek
100 ml wina czerwonego
1 łyżka masła
2 gwiazdki anyżu
3 goździki
kardamon
olej rzepakowy

Wątróbkę oczyszczam, myję. Cebulę kroje w piórka i przesmażam na leju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Na końcu posypuję solą, pieprzem. Do garnuszka przekładam wiśnie, dodaje wino, anyż, kardamon, goździki i na wolnym ogniu gotuję aż sok który się wytworzy lekko się zredukuje. Na końcu dodaję masło, doprawiam solą, pieprzem, i chwilę gotuję sos zrobi się gęsty. Dodaję go do wątróbki, całość posypuję koperkiem, natka, miętą, pieprzem czerwonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz