wtorek, 24 lipca 2018

Gofry po włosku z pastą rybną


Wytrawne gofry po włosku, z oliwkami, pomidorami suszonymi i fetą. Podałam je z pyszną pastą z wędzonej ryby maślanej. Gofry wyszły bombowe, można je jeść na śniadanie, lunch albo kolację. Mi smakują też same bez dodatków. Można się nimi najeść bo są syte.Gofry nie muszą być tylko na słodko, można je przygotować na wiele sposobów.































#mpm #właczgoscinnosc

Przepis powstał w ramach konkursu marki MPM która to, prezentuje nowość gofrownicę MPM z systemem Piramid.


ciasto na gofry: 6 sztuk

140 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g masła

1/2 łyżeczki papryki wędzonej
2 jajka 
100 ml mleka
100 ml wody wody gazowanej

10 oliwek czarnych
10 oliwek zielonych
6 pomidorów suszonych
100 g sera feta  
olej do smarowania gofrownicy

Pozostałe

1 ryba wędzona maślana
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz, koper świeży, natka
3 ogórki małosolne
2 pomidory
6 oliwek czarnych
3 pomidory suszone


Gofry:
Do miski przesiewam mąkę, paprykę, dodaję proszek do pieczenia, sól, pieprz, żółtka, roztopione i wystudzone masło, mleko, wodę i mieszam mikserem. Białko obijam osobno i dodaję do ciasta. Mieszam delikatnie.Oliwki i pomidory suszone kroję na kawałki, dodaję do ciasta, ser też kroję i dodaję. Mieszam już łyżką. Gofrownicę smaruje olejem i rozgrzewam. Ciasto wylewam nabierką.Gofry smażę aż się zarumienią.

Pozostałe:

Rybę obieram ze skóry. 1/3 odkładam do dekoracji. Do ryby, dodaję majonez, jogurt,i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję koper pokrojony. Na gofry wykładam pastę rybną, dodaję plastry pomidora, ogórka, kawałki ryby. Dekoruję oliwką i pomidorem suszonym, posypuję natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz