piątek, 13 lipca 2018

Pietruszkowy dorsz z puree z bobu


Lekki, szybki i jaki dobry obiad z bobem, dorszem, natką pietruszki i pysznym zimnym sosem ziołowym. Puree z bobu jest delikatne i maślane, ryba soczysta. Obiad zrobimy w 30 minut.


 











puree z bobu:

500 g bobu
1 łyżka masła
1 łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz


ryba:
2 kawałki filetu z dorsza
1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki oleju
sól, pieprz
2 łyżki startego parmezanu
przyprawa do ryb
cytryna
sos ziołowy, papryczka chili

Pure:

Bób gotuję pięć minut w osolonej wodzie, podczas gotowania sprawdzam jego twardość, nie ma być rozgotowany. Odcedzam, przelewam zimną wodą, i obieram. Kilka ziaren zostawiam do dekoracji. Do bobu dodaję masło, jogurt, sól, pieprz i miksuję blenderem.

Ryba:
Dorsza myję, osuszam posypuje solą, pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 15 minut do lodówki.
Natkę pietruszki kroję, przekładam do pojemnika, dodaję ser i miksuję blenderem, dolewam stopniowo olej. Na końcu doprawiam solą, pieprzem. Kawałki ryb przekładam do naczynia do zapiekania, smaruję pastą pietruszkową. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni potem zmniejszam do 170 stopni i wstawiam naczynie i piekę około 10-15 minut. Moja ryba była cienka, jak za długo będziemy piec wysuszy się.

Rybę podaję z sosem ziołowym, pure, cytryną, ziarnami bobu, posypuję zmielonym chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz