czwartek, 19 lipca 2018

Belgijskie gofry z owocami



Pyszne chrupiące belgijskie gofry z dużą ilością owoców sezonowych. Dla każdego znajdzie się coś innego.Gofry są robione na drożdżach i nie są tak słodkie jak tradycyjne.Są pyszne, i zapewniam że na jednym nie poprzestaniecie. Podałam je z serkiem i śmietaną. Nie są za słodkie, ale jak ktoś lubi takie może dodać więcej cukru.Owoce rekompensują nam słodycz.






















#mpm #właczgoscinnosc

Przepis powstał w ramach konkursu marki MPM która to, prezentuje nowość gofrownicę MPM z systemem Piramid.


ciasto na gofry: 6 sztuk

140 g mąki pszennej
1 dkg drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka cukru z wanilią
50 g masła
1 jajko duże
100 ml mleka
100 ml wody kokosowej
olej do smarowania gofrownicy

pozostałe:
100 g serka twarogowego
150 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
1 kiwi
100 g borówek
100 g malin
1/2 szklanki frużeliny z wiśni
5 śliwek
wiórki kokosowe, czekolada starta, mięta do dekoracji

ciasto na gofry:
Do miski, wykruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki, szczyptę cukru i 50 ml mleka letniego. Zaczyn odstawiam na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, cukier, wodę kokosową, resztę mleka letniego,żółtko, roztopione i przestudzone masło. Wszystko wyrobić mikserem.
Białko ubić na sztywno i dodać do ciasta. Mieszać już delikatnie łyżką. Odstawić na 30 minut aż ciasto zacznie pracować. Gofrownice wysmarować olejem rozgrzać, i nabierką wylewać ciasto do niej. Piec aż będą złociste i chrupiące.

Nadzienie:
Serek przekładam do miski, dodaję cukier, śmietanę i ubijam aż zrobi się gęsty. Gofry dekoruje owocami, serkiem, miętą. Śliwki przesmażyłam chwilę na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz