sobota, 7 lipca 2018

Pietruszkowe gofry z kurczakiem i jajem


Wytrawne gofry pietruszkowe z piersią kurczaka i dużą ilością warzyw oraz jajem w koszulce, podałam z fajnym sosem ziołowym Winiary.Gofry podałam w formie kanapki. Są fajną i pyszną propozycją na przekąskę. Gofry można podawać nie tylko na słodko. Do moich dodałam starty parmezan i zdrową natkę.
























ciasto na gofry:

200 g mąki pszennej
2 jajka
sól
1 łyżka masła 
300 ml mleka
2 łyżki startego parmezanu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki natki pietruszki posiekane

pierś z kurczaka marynata:

1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
papryka ostra, wędzona
olej rzepakowy 
1 cebula
2 łyżki octu winnego
koper świeży

pozostałe:

sałata
1 cebula czerwona
8 pomidorków koktajlowych
1 ogórek zielony
4 jajka
2 łyżki octu
parmezan
sos ziołowy Winiary

Mięso marynata:

Pierś z kurczaka przekładam do miski, dodaję cebule pokrojoną, sól, pieprz, papryki, ocet winny, trzy łyżki oleju. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę albo na noc. Pierś smażę na patelni, a jak przestygnie kroje w plastry.

Gofry:

Żółtka, mąkę, sól, mleko, roztopione masło, proszek, parmezan przekładam do miski i łącze mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasto delikatnie mieszając. Na końcu dodaję natkę. Gofry piekę na złoty kolor w gofrownicy którą wcześniej wysmarowałam olejem .

Gofra polewam sosem, układam liść sałaty, plastry kurczaka, ogórka, pomidorki, cebulę piórka. W garnku zagotowuję dwa litry wody, dodaje ocet i sól. Do gotującej wbijam jajka i gotuję na wolnym ogniu około 3-4 minuty. Gofry podaje z jajkiem w koszulce, polewam sosem ziołowym, posypuję parmezanem, przykrywam drugim gofrem.


Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz