niedziela, 22 lipca 2018

Tarta czekoladowo wiśniowa


 Czekoladowa tarta serowa z frużeliną wiśniową na kruchym spodzie. Do tego polewa czekoladowa i wiśniowa. Tarta jest pyszna i zjecie ją do ostatniego okruszka. Moja wersja nie za słodka, bo taką lubię. Można oczywiście dodać więcej cukru. W tarcie oprócz frużeliny zatopione są wisienki, które są przysłowiową wisienką w tarcie.































spód tarty:
125 g masła zimnego
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka

frużelina wiśniowa:

500 g wiśni wydrylowanych
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
2 łyżeczki żelatyny

masa serowa:
400 g sera twarogowego półtłustego
150 g jogurtu greckiego
100 ml śmietany kremówki
2 czubate łyżki kakao
1/2 budyniu śmietankowego
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru

dekoracja:
polewa czekoladowa
frużelina, wiśnie świeże

Frużelina:
Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaję do gotujących wiśni, mieszam. Żelatynę namaczam w łyżce wody i też dodaję do wiśni. Mieszam żeby się rozpuściła. Frużelinę odstawiam do ostygnięcia.

Spód tarty:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, puder, żółtka, masło zimne pokrojone, wodę i kroję wszystko nożem. Potem zagniatam rękoma ale bardzo krótko. Ciasto przekładam do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Formę do tarty o wymiarach 26 cm smaruję masłem, wykładam do niej ciasto i formuję boki. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i piekę 20 minut aż się zrumieni.

Masa serowa:
Ser mielę maszynką, przekładam do miski, dodaję jajka, budyń, śmietanę, jogurt, cukier waniliowy, puder, kakao i mieszam mikserem tylko do połączenia składników. Na spód kruchy tarty wykładam frużelinę zimną, dwie łyżki odkładam do dekoracji. Na nią wylewam masę serową, wciskam w ciasto około 12 wiśni wydrylowanych i wstawiam do nagrzanego piekarnika termoobieg temp 180 stopni na pięć minut, po czym zmniejszam na 140 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki, żeby sernik wystygł w nim. Jak będzie zimny dekoruje polewą, frużeliną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz