sobota, 26 stycznia 2013

Kaszka manna z musem truskawkowym


Przypomniały i się lata dzieciństwa , kaszka manna to był mój ulubiony deser w latach 80 kiedy nic nie było na pólkach innego w sklepie :-)




 
  • ¾ szklanki kaszki manny
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ szklanki zblenderowanych truskawek
W garnku zagotowałam mleko. Następnie stopniowo dodawałam po łyżce kaszki manny i mieszałam energicznie aż kaszka zgęstniała. Dodałam cukier i dokładnie wymieszałam. Butelkę plastykową wykorzystałam do zrobienia foremek do kaszki. Odcięłam dno, i 2 krążki. Do nich wlałam kaszkę i poczekałam aż ostygnie. Do przepisu wykorzystałam zblenderowane truskawki które zamroziłam latem. Posłużyły mi jako mus. Na talerz wyłożyłam kaszkę z foremek i polałam je musem. Smacznego

7 komentarzy:

  1. Do dziś ją lubię.Lubię z sokiem,ale też polaną stopionym masełkiem i pozypaną cynamonem i cukrem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kaszę manną :) Tak podana stanowi naprawdę ciekawe danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Iwko ale mi fajny pomysł dałaś z tym masełkiem i cynamonem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tam nadal kaszkę uwielbiam :) Cudnie wygląda z tym sosem :)

    OdpowiedzUsuń