poniedziałek, 21 stycznia 2013

Kasza gryczana z kurczakiem i brukselką





 1 woreczek kaszy gryczanej
2 cebule
4 udka z kurczaka
25 dkg brukselki
1 marchewka
Sól
Pieprz
2 ząbki czosnku
Majeranek
Oliwa
Koperek świerzy

Kaszę gryczaną gotuje w osolonej wodzie 15 minut. Kurczaka marynuje dzień wcześniej w oliwie, dodaje pokrojoną cebule, sprasowany czosnek, majeranek, sól, pieprz. Na drugi dzień smażę na patelni. Brukselkę obieram, myję, i gotuje w osolonej wodzie około 20 minut bez przykrycia, dodaje też marchewkę wcześniej obraną i umytą. Marchew kroje w kwiatki i dekoruje talerz, wykładam kasze, polewam cebulką od smażenia mięsa, wykładam brukselkę i kurczaka. Kasze posypuję koperkiem  Smacznego

1 komentarz: