- 1 bakłażan
- 10 szt pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 1 pęczek naci pietruszki
- 10 szt zielonych oliwek
- 1 oliwka czarna
- 1 woreczek ryżu dzikego
- 1 kukurydza konserwowa
- 2 łyżki sosu hoisin
- sól
- pieprz
- 10 łyżek oliwy
- bazylia suszona
- 1/2 szt papryczki chili
- Ryż dziki gotuje 30 minut. Bakłażana kroje wzdłuż na pół, i wydrążam środek. Miąższ kroję na kawałki i smażę, doprawiam solą, pieprzem. Bakłażana solę i odstawiam na 15 min aż puści sok. Myje pod wodą i smarze na patelni grillowej z 2 stron. Tofu marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, bazylię suszoną i smarze razem z bakłażanem 10 minut. Do miseczki wkładam ryż ugotowany, dodaje bakłażana środek usmażony, pietruszkę pokrojoną natkę, 4 pomidorki koktajlowe pokrojone, 1 małą puszkę kukurydzy, i 2 łyżki sosu hoisin. Doprawiam sola, pieprzem do smaku. Całość mieszam. Farszem nadziewam usmażone bakłażany , dekoruje pomidorkami koktajlowymi i dodaje pokrojone tofu, i oliwki zielone.
środa, 23 stycznia 2013
Sałatka z dzikiego ryżu i tofu w łódeczkach z bakłażana
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda pięknie,smakuje pewnie też wybornie :)
OdpowiedzUsuń