czwartek, 10 stycznia 2013

Sałatka grecka





Składniki

1 główka Salaty
4 szt. pomidory, ·1 opakowanie feta,
1 słoiczek mały oliwek
1 ogórek zielony
Rzodkiewki
Koperek Świerzy
2 ząbki czosnku
bazylia suszona
oregano suszone
sól
ocet balsamiczny

Sposób przygotowania

Sałatę poszarpać na drobne kawałki, pomidory pokroić w kostkę, dodać fetę i oliwki oraz ogórek, rzodkiewki, które także kroimy. Posypujemy koperkiem drobno poszatkowanym. Polewamy  sosem. Sos przygotowujemy w słoiczku. Wlewamy do niego oliwę z oliwek extra virgin i wodę. Proporce pól na pól czyli np. 7 łyżek oliwy i 3 łyżek wody. Dodajemy do tego sprasowany czosnek, suszoną bazylię i oregano po łyżeczce, do tego 1 łyżeczka octu balsamicznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz