środa, 13 marca 2013

Sos vinegrette









2 ząbki czosnku’
1 łyżeczka Bazyli suszonej
1 łyżeczka oregano suszone
1 łyżeczka koper suszony
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
½ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki wody

Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję go do słoiczka, wsypuję bazylię , oregano suszone i koper włoski. Następnie dodaję sól, ocet winny, musztardę. Wlewam oliwę z oliwek i na końcu wodę. Słoik zakręcam dokładnie i mocno nim potrząsam. Sos zrobi się gesty. Można go przechowywać w lodówce kilka dni. Idealny do sałatek.

8 komentarzy:

  1. taki domowy sos z mieszanką sałat... mniam ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. do sałatek jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy sama nie robiłam, ale wygląda na to, że to bardzo łatwe ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo łatwe i szybkie.Ja nie lubię tych kupnych sosów :-)

      Usuń
  4. Z pewnością wypróbuję. Mam już dość gotowców w proszku.

    OdpowiedzUsuń