niedziela, 12 czerwca 2022

Truskawkowa pianka

Lekka pianka,szybka do zrobienia. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej. Owoce sezonowe borówka i truskawka.

 


 

 




 biszkopt:

3 jajka M
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej

pianka:


500 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka cytrynowa
250 ml wody

500 g truskawek

200 g borówek


galaretka:

 1 galaretka truskawkowa

400 ml wody 

Biszkopt:

Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 25X25 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.


Pianka:

Owoce wykładam na biszkopt zimny, układam połówki truskawek, borówki.
  Schłodzoną śmietankę ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml wody  gorącej i studzę. Galaretkę zimną i lekko tężejącą wlewam cienkim strumieniem do śmietany i cały czas mieszam mikserem.Śmietanę wylewam na owoce. Wstawiam do lodówki na godzinę.

Wierzch:
Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody gorącej. Jak ostygnie wylewam lekko tężejącą galaretkę. Wstawiam do stężenia do lodówki.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz