sobota, 25 czerwca 2022

Pierogi z truskawkami bazylią i serem blue

 Pyszne mięciutkie pierogi z truskawkami ale nie wersji na słodko. Podałam je z serem blue,bazylią. Niebo w gębie że  tak się wyrażę. Dla mnie 100 razy lepsze niż w słodkiej wersji.

 






ciasto:

250 g mąki pszennej typ 500

1/3 łyżeczki soli

40 g masła

300 ml wody

pozostałe:

500 truskawki

1 garść liści bazylii

50 g sera blue

pomidory suszone przyprawa

 

Ciasto:

 Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, roztopione masło, gorącą wodę i mieszam ciasto widelcem. Wyrabiam robotem albo rękoma. Ciasto ma być elastyczne. Wtedy fajnie się wałkuje i rozciąga. Z ciasta robię wałek i odkrawam kawałki nożem na jedną porcję. Rozwałkowuję każdy kawałek, układam truskawkę i sklejam. Trzeba pamiętać że jedna strona ciasta klei się lepiej i to nią składamy pieroga.

W garnku zagotowuję wodę. Do wrzącej wrzucam po kilka pierogów i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z pokruszonym serem blue, listkami bazylii, posypuję przyprawą suszone pomidory.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz