czwartek, 9 czerwca 2022

Omlet z borówką i szpinakiem

 Polecam na śniadanie zdrowe omlety wiosenne.Wersja na słodko bez cukru i wersja wytrawna.

 





 

omlet z borówkami:

2 jajka

4 łyżki płatków owsianych

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g jogurtu greckiego

100 g borówek

szczypta soli, aromat waniliowy

1 łyżka masła

 

omlet szpinakowy:

2 jajka

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki płatków owsianych

150 g jogurtu greckiego

1 garść szpinaku świeżego

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka masła

pozostałe:

jogurt grecki

5 truskawek

1 awokado 

4 pomidorki koktajlowe

Omlet z borówkami:

Białka ubijam na sztywno z solą. Żółtka mieszam z jogurtem, ekstraktem waniliowym, zmielonymi płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia. Do masy żółtkowej dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Patelnię rozgrzewam z masłem, wylewam ciasto, wciskam owoce w środek. Smażę na wolnym ogniu pod przykryciem z jednej strony, potem biorę talerz przekładam go na niego i przewracam na drugą stronę na patelnię i chwilę dalej smażę aż się zetnie.

 Omlet szpinakowy: 

 Białka ubijam na sztywno z solą. Żółtka mieszam z jogurtem, dodaję pokrojony szpinak i rozdrabniam blenderem. Dodaję zmielone płatki owsiane,proszek do pieczenia, sól i mieszam. Do masy żółtkowej dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Patelnię rozgrzewam z masłem, wylewam ciasto, wciskam owoce w środek. Smażę na wolnym ogniu pod przykryciem z jednej strony, potem biorę talerz przekładam go na niego i przewracam na drugą stronę na patelnię i chwilę dalej smażę aż się zetnie.

Omlet borówkowy podaję z truskawkami, borówkami, jogurtem. A szpinakowy z jogurtem, pomidorkami, awokado.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz