środa, 22 czerwca 2022

Krem botwinkowa z kalarepą

Letnio, kremowo,zdrowo i dietetycznie. A i jeszcze sezonowo. Bo garnku wylądował kalafior, kalarepa i botwina. 


 


 




1 pęczek botwinki

1 kalarepa

1 marchewka

1/3 kalafiora

200 g śmietany 18 % do zup

100 g jogurtu 

1 łyżka pistacji pokrojonych

sól, pieprz, natka pietruszki, cukier

1 łyżka kremu z octu balsamicznego

2 łyżki octu balsamicznego

 

Kalarepę, marchewkę obieram i kroję w kostkę, przekładam do garnka. Dodaję pokrojoną botwinę, kalafiora, wlewam wodę około litr. Gotuję na wolnym ogniu 15-20 minut. Dodaję sól, pieprz, ocet winny, krem z octu, szczyptę cukru. Całość miksuję na krem. Wlewam śmietanę,  doprawiam jeszcze według uznania. Podaję z jogurtem, różyczką kalafiora którą odłożyłam z garnka w trakcie gotowania. Posypuję pistacjami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz