poniedziałek, 18 kwietnia 2022

Zajączki drożdżowe z kiełbasą

 Do koszyczka pyszne zajączki będą też fajną i pyszną ozdobą świątecznego stołu.




 

ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka soli

50 ml masła klarowanego

2 dkg drożdży

250 ml mleka letniego

szczypta cukru

kiełbas biała cienka około 4 sztuki

papryka ostra

 

do posmarowania:

1 żółtko

3 łyżki mleka

ziele angielskie 

 

Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, wlewam 50 ml mleka letniego, wsypuję 2 łyżki mąki pszennej. Mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, paprykę, wlewam resztę mleka, wbijam jajko. Ciasto zagniatam robotem. Na końcu wlewam masło roztopione i dalej wyrabiam. Ciasto odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce. Wykładam na stolnicę i zagniatam rękoma. Dzielę na 8 części. Z każdej formuję wałek około 30 cm długi.  Składam go na pół. Dolną część zakładam jak precel, tak żeby powstały dwa kółka. Składam do środka. Przez kółka przeciągam pół kiełbaski. Układam zajączki na blaszce na papierze. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Smaruję rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Oczy robię z ziela. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Wstawiam blaszkę i piekę około 20 minut aż będą rumiane. Podaję z musztardą.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz