piątek, 22 kwietnia 2022

Mule w sosie arrabbiata

 
 
Mule w sosie pomidorowym z winem, tofu, papryką. Czy może być lepsze połączenie smaków. Do tego chrupiąca bagietka moczona w sosie.
 

 
 

 



składniki:

500 g mule

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

500 ml passaty pomidorowej

2 łyżki starego parmezanu

sól, pieprz, papryka wędzona

bazylia, oregano suszone

100 g tofu naturalne 

5 pomidorków koktajlowych

100 ml wina białego wytrawnego

natka pietruszki, bagietka, cytryna, olej, papryczka chili


Mule  rozmrażam w lodówce, albo w zimnej wodzie.  Tofu kroję w kostkę, przekładam do miski dodaję paprykę wędzoną, sól i odstawiam.

Na głębokiej patelni rozgrzewam olej dodaję pokrojoną  cebulę, czosnek, chili i przesmażam. Wlewam wino i redukuję. Dodaję pokrojoną paprykę czerwoną i dalej przesmażam. Wlewam passatę, dodaję oregano, bazylię,sól, pieprz i redukuję. Na końcu dodaję parmezan, mule, tofu, mieszam i gotuję jeszcze około pięć minut. Podaję z natką pietruszki, cytryną, pokrojonymi pomidorkami i bagietką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz