poniedziałek, 25 kwietnia 2022

Bezglutenowe gofry z pastą z dorsza

 Gofry wytrawne bez glutenu,które są świetną propozycją na śniadanie zamiast kanapek. Podała je z gotową pastą z dorsza, jajkiem, roszponką i oliwkami. Będą świetne też do pacy na lunch albo na piknik.

 

 
 
 
 
 

 

ciasto na gofry:

2 jajka

1 szklanka mąki bezglutenowej mix

1/3 łyżeczki soli

50 ml oleju

200 ml mleka

czosnek suszony, pomidory suszone przyprawa, zioła włoskie

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatki:

5 jajek

10 pomidorków koktajlowych

135 g sałatki z dorsza

10 oliwek czarnych

natka zielona

garść roszponki 

 

Gofry:

Białka ubijam na sztywno. Do miski przesypuję mąkę, dodaję żółtka, olej, przyprawy, proszek do pieczenia, mleko. Ciasto miksuję blenderem. Do ciasta dodaję ubite białka i mieszam już łyżką. Gofrownicę rozgrzewam,smaruję olejem. Wylewam ciasto piekę około 7 minut. W zależności od mocy  gofrownicy.

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Na każdego gofra układam połówkę jajka, dodaję pastę z dorsza, pomidorki, oliwki, roszponkę. Posypuję natką pietruszki i suszonymi pomidorami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz