sobota, 16 kwietnia 2022

Pomarańczowa babka zebra

 

 Pyszna babeczka bardzo wilgotna co nazywa się zebra. Oblana czekoladą gorzką.

 




 

 4 jajka duże

200 g cukru

250 ml soku pomarańczowego

200 ml oleju rzepakowego

3 łyżki kakao

300 g maki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g czekolady gorzkiej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

 Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno z solą. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż cukier rozpuści się. Na końcu wlewam żółtka i mieszam mikserem. Wlewam olej z sokiem stopniowo i cały czas mieszam mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodaję mąkę, proszek do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i mieszam. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, wysypuje bułką tartą. Na przemian wylewam w jednym miejscu dwie łyżki ciasta jasnego, dwie łyżki ciasta kakaowego, i znowu jasne, ciemne. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam blaszkę zmniejszam na 180 stopni i piekę babkę około 50 minut. Po upieczeniu wyjmuję babkę z foremki na deskę żeby odparowała. 

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dekorują babkę.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz