niedziela, 9 stycznia 2022

Curry z krewetkami wakame i grzybami

 Aromatyczne curry które podałam z czarnym ryżem,krewetkami watakame i grzybami schitake. Do to moje ulubione wędzone tofu. Trochę Azji na talerzu  w te zimowe dni. Rozgrzewające syte danie które przenosi nas z klimat orientalny.

 


 




 

składniki:

2 łyżki pasty curry 

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 ml bulionu warzywnego

300 ml mleczka kokosowego

1 papryka czerwona

200 g krewetki bio Primofrost

papryczka chili

1/2 szklanki ryżu czarnego

1 garść mała  algi wakame

1 garść mała grzyby schitake

100 g tofu wędzone

sól, pieprz, mix ziół, czarny sezam, kawałek imbiru

2 łyżki pasaty pomidorowej

1 cytryna

Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Krewetki odmrażam, osuszam przekładam do miseczki. Dodaję dwie łyżki oliwy, sól, pieprz, chili, zioła i odstawiam na godzinę. 

Cebulę, czosnek,imbir kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję passatę, pastę curry, paprykę pokrojoną i chwilę smażę. Wlewam bulion i gotuję około 15 minut. Na końcu wlewam mleczko kokosowe i zagotowuję. Doprawiam sokiem z limonki

Grzyby namaczam w ciepłej wodzie 30 minut. Potem je gotuję około 10 minut. Odcedzam i kroję. Algi zalewam wodą, napęcznieją i zrobi się ich dużo. Tofu kroję w kostkę i przesmażam na oleju. Na tej samej patelni przesmażam krewetki po minucie z każdej strony. 

Curry podaję z ryżem, grzybami, algami,tofu,chili, krewetkami i sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz