wtorek, 25 stycznia 2022

Mocno czekoladowa beza

 Mocno czekoladowa beza . Dużo czekolady czyli tego co lubimy najbardziej. Zrobienie jej tak naprawdę nie jest skomplikowane. A konsumpcja dostarczy nam wiele przyjemności.

 

 



 

 

beza:

 
100 g czekolady gorzkiej
1/2 szklanki białek
szczypta cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
220 g cukru drobnego

 

krem :

250g  serka mascarpone
150 ml  śmietany kremówki 30 %

100 g czekolady gorzkiej

dekoracja:wafle, praliny


Beza:

 
Białka wyjmuje z lodówki wcześniej mają mieć temperaturę pokojową. Jeżeli zapomnicie o tym można je delikatnie ogrzać w ciepłej wodzie, ale nie gorącej. Szklankę wstawiam wtedy do garnka z wodą na 10 minut. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, ale nie przebijam ich. Jak piana jest sztywna dodaję po łyżce cukru i miksuje kolejna łyżka po minucie i tak do końca cukru. Jak beza jest lśniąca i dobrze ubita dodaje ocet i mąkę i mieszam mikserem. Na papierze do pieczenia rysuje okrąg o średnicy 20 cm i wykładam na nim pianę. Na środku formuję kopczyk.Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i czekam aż ostygnie. Wylewam cienkim strumieniem na górę bezy. Czekolada będzie spływać.Za pomocą patyczka do szaszłyków robię esy floresy na bezie. Czekolada zmiesza się wtedy z bezą.

Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni  wstawiam blaszkę i zmniejszam na temperaturę 120 stopni i piekę około dwie godziny. Po tym czasie uchylam drzwiczki i zostawiam do przestygnięcia w piekarniku.

Krem:

Czekoladę gorzką łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Miska nie może dotykać dna wody. Najlepiej wyłączyć gaz jak widzimy że czekolada zaczyna się topić i zostawić do całkowitego rozpuszczenia.Czekoladę studzimy mieszając od czasu do czasu.

Mascarpone i śmietanę przekładam do miski. Ubijam mikserem aż będzie gęsta. Wlewam cienkim strumieniem czekoladę i mieszam mikserem. Nie słodzę kremu bo beza już jest słodka.

Wystudzoną bezę dekoruję kremem, waflami i pralinami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz