wtorek, 11 stycznia 2022

Makaron ryżowy po tajsku

 Szybki makron po tajsku który zrobicie w 20 minut.Fajnie jest poczuć smak orientu w naszej zimowej scenerii. Lekkie, dietetyczne danie które zachwyci każdego

 


 




 

150 g makaronu wstążki ryżowego

200 g owoców morza

1 papryka czerwona

1 marchewka

1/3 brokuła

10 pomidorków koktajlowych

1 papryczka  chili

1 cytryna

2 ząbki czosnku

1 por biała część

sól, pieprz,olej, przyprawa chińska

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

 

Czosnek drobno siekam. Marchewkę obieram i kroję w paski julienne, por też kroję tak i paprykę czerwoną. Brokuł dzielę na małe różyczki. Na oleju przesmażam marchew, paprykę, por, brokuł. Warzywa duszę na wolnym ogniu i podlewam odrobiną wody. Dodaję czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, przyprawę chińską, chili. Warzywa mają być aldente. Przekładam je na talerz i na tej samej patelni smażę owoce morza. Dodaję do nich warzywa i mieszam. Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Makaron mieszam z warzywami, posypuję natką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz