czwartek, 13 stycznia 2022

Shumai -chiński pieróg z krewetkami

 Shumai to rodzaj tradycyjnego chińskiego pieroga. W kuchni kantońskiej jest zwykle podawany jako przekąska dim sum.Pyszne cienkie ciasto do tego farsz i całość przygotowana na parze. Czy może być coś lepszego.

 

 


 


ciasto:

30 dkg mąki pszennej

1/3 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

150 ml wody gorącej

 

farsz:

200 g krewetek

1 papryka czerwona

1 cukinia

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

1 garść grzybów schitake

sól, pieprz, chili, szczypior

2 łyżki sosu sojowego

olej

1 woreczek ryżu

 

Farsz:

Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Grzyby namaczam w ciepłej wodzie na 10 minut i gotuję kolejne 10 minut. Cukinię kroję na drobną kostkę, posypuję solą i odstawiam na 30 minut w miseczce. Potem przekładam na gazę i odciskam mocno soki które wytworzyła. Krewetki odmrażam i osuszam. Połowę krewetek kroję drobno i dodam do farszu.

 Cebulę, paprykę, czosnek, kroję w kostkę i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną marchewkę w kostkę małą i dalej smażę. Grzyby odsączam, kroję na paski cienkie, dodaję do farszu, ryż też. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem, dodaję cukinię, pokrojony szczypior, krewetki pokrojone.Całość dokładnie mieszam. 

Pierogi ciasto:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję olej, sól, wlewam gorącą wodę i mieszam widelcem. Ciasto zarabiam robotem. Wyrobione przykrywam ściereczką, na 15minut odstawiam.  Formuję wałek i odcinam kawałki jak na szagówki. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na koło, a brzegi bardzo cienko. Układam na środku łyżkę farszu i formuję w dłoniach sakiewki. Na wierzchu każdej układam krewetkę którą doprawiłam solą, pieprzem. Sakiewki gotuję w garnku na parze. Na sitku układam arkusz papieru do pieczenia robię w nim dziury wcześniej. Spryskuję olejem. Sakiewki nie przykleją się do sitka dzięki temu. Układam pierogi i gotuję 10 minut pod przykryciem. Podaję z sosem sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz