poniedziałek, 14 lutego 2022

Kruche od serca

 Słodkie serca od serca dla  kochających słodycze.Do pochrupania domowe migdałowe ciacha.







 


składniki ciasto:

100 g zmielonych migdałów

250 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

130 g masła

szczypta soli

3 żółtka

nadzienie:

1 słoiczek konfitury malinowej

cukier puder

 

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka,zmielone migdały, puder, pokrojone zimne masło. Ciasta zagniatam robotem. Można też rękoma ale krótko.Jeżeli ciasto za bardzo klei się dosypuję mąki odrobinę. Zawijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki.

Ciasto dzielę na trzy części. Każdą rozwałkowuję. Robię to na stolnicy na  papierze do pieczenia. Przykrywam drugim arkuszem papieru. Ciasto nie klei się wtedy do wałka i nie muszę go podsypywać mąką. Wycinam foremką serca. Drugą foremką mniejszą wycinam w środku serca. Połowę serc zostawiam nie wyciętych w środku. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni wstawiam blaszkę z ciastkami i piekę około 10 minut do zrumienienia. 

Po upieczeniu smaruję konfiturą serca nie wykrojone w środku. Serca wycięte posypuję cukrem pudrem i sklejam z sercem z dżemem.

 

1 komentarz: