piątek, 3 grudnia 2021

Kanapki gofrowe

Gofry wytrawnej wersji. Polecam jako zamiennik chleba. Są pyszne, syte i lekkie. Dodatki możecie użyć jakie macie w lodówce. Pastę z pomidorów można zrobić samemu, wystarczy zmiksować pomidory suszone z zalewy oleju.

 


 




ciasto na gofry: 6 sztuk

140 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g pasty warzywnej z ciecierzycy
szczypta soli
50 g masła
2 jajka 
100 ml mleka
100 ml wody wody gazowanej
2 łyżki posiekanego koperku
olej do smarowania gofrownicy

Przełożenie:

150 g pasty z suszonych pomidorów

1 awokado

3 jajka ugotowane

liście szpinaku, liście sałaty, botwinki

1 papryka czerwona

Gofry:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, sól, pieprz, żółtka, roztopione i wystudzone masło, mleko, wodę, pastę z ciecierzycy i mieszam mikserem. Białko obijam osobno i dodaję do ciasta. Mieszam delikatnie, dodaję też koperek. Gofrownicę smaruje olejem i rozgrzewam. Ciasto wylewam nabierką.Gofry smażę aż się zarumienią.

Po usmażeniu smaruję każdego gofra pastą z pomidorów suszonych, układam liście sałaty, szpinaku, botwinki, dodaję pokrojone awokado,jajka, paprykę.Składam dwa gofry i kroję na pół.

 

2 komentarze:

  1. Swietny pomysł na wytrawne gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again! 스포츠토토존

    OdpowiedzUsuń